onsdag 18 december 2013

Sicilien - Renässansens vagga

En viktig väg för arabiskt inflytande på europeisk bildning, vetenskap och kultur gick via Sicilien. Ön var på 800-talet del av det östromerska, även kallade bysantinska, riket. År 827 landgick en muslimsk tunisisk dynasti på ön, och normanderna tog tillbaka ön på slutet av 1000-talet. Under åren som ön varit under muslimskt styre hade det speciellt i städerna skett en genomgripande islamisering, vilket ledde till att det i århundraden efter att ön tagits tillbaka levde en blandkultur där.

 Det normandiska styret på hade en rent arabisk karaktär. Roger de Hautville, som påbörjade erövringen av ön, omgav sig med muslimska filosofer, astrologer och vetenskapsmän, och hans hov i Palermo hade mera orientaliskt än västerländskt i sin karaktär. Det muslimska förvaltningssystemet övertogs och huvudstaden Palermo blev centrum för arabisk kultur och vetenskap.

Roger tillät sina muslimska undersåtar att fritt utöva sin religion. Han värvade muslimska soldater i armén och välkomnade muslimska lärda och vetenskapsmän till sitt hov och i förvaltningen innehades många av de höga positionerna av muslimer. Det äldsta bevarade pappersdokumentet är en beställning som Rogers hustru skrivit på grekiska och arabiska.


Roger II av Sicilien
.

Rogers son, Roger II, gick ett steg längre, genom att behålla sin kristna tro, men lät brodera in arabiska skrifter på hans kröningsdräkt som daterade begivenheter efter den muslimska kalendern. Detta ledde till att han fick tillnamnet Hedningen.








Fredrik av Hohenstaufen
År 1197, då Fredrik av Hohenstaufen besteg den sicilianska tronen, var hovet i Palermo mera vänt mot Orienten än Europa. Han blev senare även kejsare i det tysk-romerska riket och kung av Jerusalem. Trots sitt innehavande av kristenhetens högsta civila ämbete var han personligen till hälften oriental och hade utmärkta kontakter med sultanen i Kairo. Han fick tillnamnet Stupor Mundus ( Världen under), klädde sig i arabisk dräkt och höll sig med ett harem.
Både Fredrik och hans son Manfred studerade arabiska, studerade arabisk vetenskap och filosofi och lät översätta arabiska verk till latin. De fick därmed tillnamnen "Siciliens döpta sultaner".

År 1224 grundade Fredrik det första universitetet i Europa i Neapel, och skänkte sin egna samling av arabiska skrifter till detta, däribland översättningar av Aristoteles och Averroës verk.

En särpräglad grekisk-arabisk-latinsk kultur utvecklades senare i Fredriks och Manfreds hov. Detta ledde till att Manfred senare skulle få tillnamnet 'saracenernas herre'. Bland andra kända personer i hovet var Michael Scot, en känd översättare från Toledo, Teodor av Antiochia, en framstående arabisk intellektuell och kejsarens astrolog och privatsekreterare, samt Leonardo av Pisa som sägs vara den som introducerade de arabiska siffrorna till Europa.

Från Sicilien och delar av Syditalien spred sig arabisk kultur och vetenskap norrut. I till exempel Salerno, söder om Neapel, växte en framstående medicinsk skola fram vartifrån det arabiska medicinska kunnandet spreds norrut. I den öppna anda som fanns vid detta hov lades grunden för den italienska renässansen. 

måndag 16 december 2013

Kvinnans roll i Judendomen

Inom judendomen, till skillnad från de andra världsreligionerna, är kvinnan och mannen lika värda. Medan mannen har mer uppgifter och ansvar inom det religiösa livet( t.ex. 10 män måste vara närvarande för att vissa böner ska kunna läsas, endast män får läsa ur Tora) har kvinnan traditionellt ansvaret för hemmet och barnen.

Enligt traditionell judendom har kvinnor mer 'binah', alltså är mer intellektuella och har mer förståelse än män. Man anser att det är så eftersom kvinnorna 'byggdes' istället för att ha 'skapats', och ordet 'byggdes' har i hebreiskan samma rot som ordet 'binah'.I judendomen talar man om Gud med både feminina och maskulina egenskaper, till skillnad från andra religioner där man ofta talar om 'Han* eller 'Herren'. Det anses att eftersom Gud inte har en fysisk kropp och inga könsorgan, är tanken att Gud är kvinna eller man absurd, så Gud är könsneutral.

I den moderna, liberala och konservativa judendomen har kvinnan en mer viktig plats i synagogan. I exempelvis Stockholms judiska församling har man jämlika gudstjänster där även kvinnor får läsa ur Toran.

Inom religioner brukar kvinnor inte få viktiga positioner eftersom de inte är tillräckligt andligt hängivna, men inom judendomen är det alldeles tvärtom. Kvinnor brukar heller inte få studera alltför mycket eftersom de då övergiver deras viktigaste uppgifter som att ta hand om hemmet.

lördag 7 december 2013

Religionens ursprung

Religion är en tro som grundar sig på föreställningen om en eller flera övernaturliga väsen, fenomen eller gudar. Den latinska översättningen av ordet religion, eller 'religio', är "gudsdyrkan", "gudsfruktan" eller "respekt för det heliga".

Man anser att religionen funnits lika länge som människan funnits. Som stöd för detta anseende har man funnit bevis på avsiktligt begravda människor från stenåldern, varav vissa begravts med smycken och/eller vapen. De första religionerna var så kallade naturreligioner, varav vissa än finns idag, bland t.ex. samer och indianfolk. Dessa naturreligioner har fått sitt namn från att de ofta dyrkar naturen, djur eller himlakroppar. De är oftast små, ibland finns de endast inom en eller några stammar, och är oorganiserade jämfört med världsreligionerna. Eftersom de inte hör till världsreligionerna så har de tidigare kallats primitiva.

Även om dessa religioner inte påminner oss så mycket om världsreligionerna så finns det vissa drag som tyder på att de är ursprunget till dagens stora religioner. Inom dessa religioner finns det vissa riter, exempelvis övergångsriter, som även finns i världsreligionerna. Begravningar och offerriter är bland de riter som finns i både natur- och världsreligioner.
James Frazer (1854-1941)
Genom tiderna ar många försökt hitta en förklaring till varför och hur religionen uppstod. Några av dessa teorier är:
Edward Tylor: Religionen uppstod ur tron på andar (animism).
Émile Durkheim: Religion uppstod för att sammanhålla gruppen.
Sir James Frazer: Mänsklig tro genomgår tre faser: primitiv magi, religion, och sedan vetenskap.

Det finns många teorier om religionens ursprung, och även bevis på att det funnits någon sorts religioner för mycket länge sedan, men det går inte att säga exakt när och var religionen uppstod.