Inom judendomen, till skillnad från de andra världsreligionerna, är kvinnan och mannen lika värda. Medan mannen har mer uppgifter och ansvar inom det religiösa livet( t.ex. 10 män måste vara närvarande för att vissa böner ska kunna läsas, endast män får läsa ur Tora) har kvinnan traditionellt ansvaret för hemmet och barnen.
Enligt traditionell judendom har kvinnor mer 'binah', alltså är mer intellektuella och har mer förståelse än män. Man anser att det är så eftersom kvinnorna 'byggdes' istället för att ha 'skapats', och ordet 'byggdes' har i hebreiskan samma rot som ordet 'binah'.I judendomen talar man om Gud med både feminina och maskulina egenskaper, till skillnad från andra religioner där man ofta talar om 'Han* eller 'Herren'. Det anses att eftersom Gud inte har en fysisk kropp och inga könsorgan, är tanken att Gud är kvinna eller man absurd, så Gud är könsneutral.
I den moderna, liberala och konservativa judendomen har kvinnan en mer viktig plats i synagogan. I exempelvis Stockholms judiska församling har man jämlika gudstjänster där även kvinnor får läsa ur Toran.
Inom religioner brukar kvinnor inte få viktiga positioner eftersom de inte är tillräckligt andligt hängivna, men inom judendomen är det alldeles tvärtom. Kvinnor brukar heller inte få studera alltför mycket eftersom de då övergiver deras viktigaste uppgifter som att ta hand om hemmet.
Är positivt överraskad över hur jämställd judendomen verkar vara. Gillar idén om gud som könsneutral, man kan ju inte anta att han är en man.
SvaraRaderaHåller med Elin. Intressant inlägg! :)
SvaraRaderaUnder min egen uppgift angående judendomen så fick jag en liknande blick av kvinnans roll inom religionen som du nu bekräftat! Kul med en religion som inte genast pratar om mannens överhet och extra kul är tanken om Gud som könsneutral, som Elin tidigare nämnde. Bra inlägg, kort och koncist!
SvaraRaderaTyvärr är det bara i liberala kretsar man hittar idén om att kvinnor får fungera som böneledare. Intressant är att den första kvinnliga rabbinen, Regina Jonas föddes i Berlin år 1902.
SvaraRaderaHåller med de andra om den jämlika tankegången mellan man och kvinna. Välskrivet!
SvaraRaderaGillar hur kvinnan är jämlik med mannen, som det verkligen inte är i alla religioner. Intressant hur Gud ses som könsneutral. Kort men informativt!
SvaraRaderaVisste inte att judendomen var så jämlik, bra inlägg!
SvaraRadera